Shigeru Ban Designs Pair of Transparent Public Toilets in Tokyo5 min read

Tom Ravenscroft / 14th August 2020

Pritzker Prize-winning architect Shigeru Ban has designed two public toilets in Tokyowith transparent glass walls that become opaque when they are occupied.

Built in the city’s Yoyogi Fukamachi Mini Park and the Haru-no-Ogawa Community Park, the pair of restrooms feature tinted-glass walls to enable those approaching to easily check whether they are in use or not.

Ban designed the two toilet blocks to have transparent glass walls

This see-through quality was also selected to reassure users that the facilities are clean without them having to enter the toilet block first to check.

For privacy, the glass walls become opaque once the occupant has entered and locked the door.

The tinted exteriors become opaque when in use

“There are two things we worry about when entering a public restroom, especially those located at a park,” Ban explained on the project’s website.

“The first is cleanliness, and the second is whether anyone is inside,” the architect continued. “Using the latest technology, the exterior glass turns opaque when locked.”

“This allows users to check the cleanliness and whether anyone is using the toilet from the outside. At night, the facility lights up the park like a beautiful lantern.”

The tinted exteriors become opaque when in use

“There are two things we worry about when entering a public restroom, especially those located at a park,” Ban explained on the project’s website.

“The first is cleanliness, and the second is whether anyone is inside,” the architect continued. “Using the latest technology, the exterior glass turns opaque when locked.”

“This allows users to check the cleanliness and whether anyone is using the toilet from the outside. At night, the facility lights up the park like a beautiful lantern.”

The Haru-no-Ogawa Community Park toilets have green and blue glass walls to complement the trees that surround them

The new buildings replace two dated public toilets in a pair of small parks near the large Yoyogi Park in Shibuya.

Each facility comprises three separate cubicles – a male, female and accessible toilet – which are divided by mirrored walls.

Both structures were built according to the same design, with the exception of the colour of the glass walls.

At the Haru-no-Ogawa Community Park, the glass is tinted with hues of green and blue to complement the surrounding trees, while the toilets at Yoyogi Fukamachi Mini Park took cues from the nearby playground equipment, featuring shades of orange, pink and purple.

The toilet block in Yoyogi Fukamachi Mini Park takes colour cues from nearby playground equipment

Ban designed the colourful amenities as part of the Tokyo Toilet project, run by the non-profit Nippon Foundation, which is enlisting the help of 16 creatives from around the world to redesign public toilets in 17 locations across the downtown district of Shibuya.

Other participating designers and architects include Kengo KumaMarc Newson and Sou Fujimoto, as well as fellow Pritzker Prize-winners Toyo ItoTadao Ando and Fumihiko Maki.

At night, the cubicles light up to make them easier to locate

Japanese designer Nao Tamura was also one of these 16 creatives, and chose to create a bright red toilet block based on the Japanese craft of Origata gift wrapping as her contribution to the scheme.

The toilet block’s triangular structure features angular openings made from steel plates, designed to resemble folds of paper.

Photography is by Satoshi Nagare, provided by The Nippon Foundation.

https://www.dezeen.com/2020/08/17/shigeru-ban-transparent-toyko-toilet-shibuya/